Skip to main content

Activiteiten

05
mrt
2024

Bewegende bibberbeestjes maken

dinsdag 5 maart 2024 15:15 -16:45
€ 2,50
Bewegende bibberbeestjes maken

leeftijd 8 - 12 jaar
i.s.m. Cultuurkoepel Vechtdal

Locatie: De Krim
Aantal lessen: 1

Weet jij wat een ‘bibberbot’ is? Dit is een versierd bibberbeestje met een motortje, een batterij, elektriciteitsdraden, kroonstenen en tie-raps. Zet je de stroom aan dan bibbert het botje vanzelf!

Moeilijk te maken? Helemaal niet! Je maakt een beestje met een motortje en leert gelijk veel over elektriciteit, circuits en trillingen. Lijkt jou dit een echte uitdaging? Doe dan mee met deze workshop en bouw je eigen bibberbeestje die je ook nog eens zelf creatief gaat versieren!

06
mrt
2024

Tekenen met de magische 3D-pen!

woensdag 6 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Tekenen met de magische 3D-pen!

Fablab Explorers - 3D-pen (leeftijd 8+)

Hallo daar, jonge technici, kunstenaars en avonturiers! Heb je ooit gehoord van een toverpen die je tekeningen echt kan laten uitspringen? Dat is precies wat een 3D-pen doet! Stel je voor dat je met een pen kunt tekenen en tegelijkertijd je tekeningen in de lucht kunt laten zweven. Klinkt dat niet als pure magie? 

Kom, en doe mee met deze bijzondere workshop!

07
mrt
2024

Fotonmobiel (electronica)

donderdag 7 maart 2024 15:15 -16:45
€ 2,50
Fotonmobiel (electronica)

leeftijd 8 - 12 jaar
i.s.m. Cultuurkoepel Vechtdal
Locatie: Lutten
Aantal lessen: 1

De Fotonmobiel is een zelfgemaakte racewagen die wordt aangedreven door een propeller op een motortje, met behulp van een zonnecel en schakelaar. Door de zonnecel gaat de racewagen tijdens zonnig weer energie opslaan. Deze zonne-energie wordt omgezet in beweging van de motor. Daarop zit een propeller die tijdens het draaien lucht verplaatst. Zo rijdt de racewagen vooruit, de wielen worden in beweging gezet door de propeller. Als je zelfgemaakte racewagen rijdt, dan kan je deze versieren met stiften, verf en knutselmaterialen. Hoe ziet jouw ideale racewagen eruit? Tegen wie ga jij racen?

13
mrt
2024

Basis Solderen: metaal 'lijmen'

woensdag 13 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Basis Solderen: metaal 'lijmen'

FabLab Explorers - Leer Solderen! (leeftijd 8+)

 Kom naar onze spannende en leerzame workshop solderen speciaal voor kinderen tot 12 jaar! Heb je altijd al willen leren hoe je elektronische apparaten kunt repareren of je eigen gadgets kunt maken? Dan is deze workshop perfect voor jou!

Tijdens de workshop gaan we op een creatieve en veilige manier aan de slag met solderen. Je leert hoe je een soldeerbout moet gebruiken en hoe je verschillende materialen met elkaar kunt verbinden. Ook leer je alles over elektronica en hoe je een elektronisch circuit kunt maken. Stap voor stap begeleidt onze ervaren FabLabcoach je door het hele proces, zodat je aan het einde van de workshop trots naar huis kunt gaan met je eigen werkstuk!

Ga je aan de slag om je eigen creatie van soldeer en tin te maken?

14
mrt
2024

Makerkar - Het magische green screen

donderdag 14 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Makerkar - Het magische green screen

Green Screen (leeftijd 8+)
Locatie: Bibliotheek Gramsbergen

Stel je voor dat je in een toverland bent, waar alles mogelijk is. Hoe cool zou het zijn als je net als tovenaars alles om je heen kunt laten verdwijnen en jezelf in je eigen droomwereld plaatst.

Dit gaan we doen met een toverdoek: de greenscreen. Een heel bijzonder toverdoek hebt waarmee je overal naartoe kunt reizen zonder je huis te verlaten. 

Als je voor een greenscreen staat en je maakt een foto of een video, dan kun je dat groene gedeelte veranderen in alles wat je maar wilt! Dat kan een willekeurige foto zijn, maar ook een eigen tekening! Het is als een toverpaneel dat je meeneemt naar de gekste plekken en spannendste avonturen. Wat dacht je van de hoogste bergtoppen, op een strand met palmboven of zelfs zweven in de ruimte?

Dus, de greenscreen is eigenlijk een toverdoek waarmee je je dromen en fantasieën tot leven kunt brengen. Het is alsof je je eigen toverspreuk hebt om overal naartoe te gaan. Hoe cool is dat?

18
mrt
2024

Programmeren met Blue Bot

maandag 18 maart 2024 15:15 -16:45
€ 2,50
Programmeren met Blue Bot

leeftijd 7 - 10 jaar
i.s.m. Cultuurkoepel Vechtdal

Locatie: Rheezerveen
Aantal lessen: 1

Ken jij het stoere/schattige robot-bijtje Blue-Bot al? In deze kindercursus ga jij op speurtocht naar de juiste programmacode, om van het ene letter /cijfer op de mat, naar de letters/cijfers aan de andere kant te komen. Maar wat als jouw Blue-Botbijtje de verkeerde kant op gaat? Geen nood, dan bekijk je de weg opnieuw en verbeter je je route! Natuurlijk helpt een docent jou bij dit avontuur en samen maken jullie er een leuke middag van.

In deze les leren kinderen spelenderwijs de basisbeginselen van het programmeren. Hun logisch denken wordt gestimuleerd. Na deze workshop zijn ze bewuster van richting, links en rechts, voor en achteruit, hebben ze een beter ruimtelijk inzicht, kunnen ze in kleine stapjes vooruit denken en kunnen ze zelf de Blue-bot programmeren d.m.v. van de knoppen op zijn rug.

19
mrt
2024

Programmeren met Micro:bit

dinsdag 19 maart 2024 15:15 -16:45
€ 2,50
Programmeren met Micro:bit

leeftijd 10 - 12 jaar
i.s.m. Cultuurkoepel Vechtdal

Locatie: Dedemsvaart
Aantal lessen: 1

In deze les maak je kennis met de Micro:Bit en leer je de basisbeginselen van het programmeren. 
Een Micro:Bit heeft 2 drukknoppen (A en B), een display met 25 leds, een licht- en temperatuursensor, een kompas en een accelerometer. De sensoren gaan we programmeren, zodat de Micro:Bit uiteindelijk stappen kan tellen, kan reageren op bewegingen, muziek kan maken, een kompas wordt, een verkeerslicht wordt en nog veel meer! Heb je wel eens of nog nooit met een Micro:Bit gespeeld? En lijkt het je leuk om te ontdekken wat je allemaal met een Micro:Bit kan doen? Mooi, dan is deze workshop zeker iets voor jou.

20
mrt
2024

Maak je eigen bibberbot!

woensdag 20 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Maak je eigen bibberbot!

Fablab Explorers - 3D-printen (leeftijd 8+)

Leuk met techniek! Deze grappige bibberbotjes zijn kleine robotjes die eruit kunnen zien als een schattige rups, een gekke schorpioen, een vrolijke spin of een grappige vis. Bij deze opdracht gaan jullie zelf aan de slag om jullie eigen bibberbotje te maken en uit te testen. Je kunt de bibberbotjes maken van elektriciteitsdraad, kroonstenen en tie-raps. Omdat elk bibberbotje anders ontworpen wordt, zullen ze allemaal op een andere manier bewegen.

21
mrt
2024

Makerkar - Leer 3D Printen

donderdag 21 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Makerkar - Leer 3D Printen

Makerkar - 3D-printen (leeftijd 8+)
Locatie: Bibliotheek Gramsbergen

Een 3D printer; je hebt er vast wel eens van gehoord! Vroeger kon je alleen letters en foto’s op papier printen, tegenwoordig kun je een sleutelhanger met je naam, je favoriete monster en alles wat je fantasie bedenkt, driedimensionaal afdrukken.

Als eerste stap heb je een ontwerp nodig. Leer hoe je leuke en nuttige ontwerpen kunt maken met een 3D-printer. Stap voor stap leer je hoe een 3D object gemaakt wordt om deze uiteindelijk zelf te printen in 3D. We werken tijdens deze workshop met het gratis programma TinkerCAD.

 Heb jij altijd al willen 3D printen? Schrijf je dan snel in!

Meld jij je aan? 

27
mrt
2024

Ontdek de Magie van Programmeren met Scratch!

woensdag 27 maart 2024 15:00 -17:00
€ 2,50
Ontdek de Magie van Programmeren met Scratch!

Talentontwikkeling - Code Crew (leeftijd 8+)

Hallo jonge ontdekkingsreizigers van de digitale wereld! Altijd gedacht dat programmeren moeilijk is? Absoluut niet! Wil je op een eenvoudige manier leren wat programmeren nou eigenlijk inhoudt, of gewoon een leuke en makkelijke manier zoeken om een spelletje of ander programmaatje te maken? Kom dan naar de Code Crew en probeer Scratch eens! Natuurlijk helpen onze fablabcoaches jou daarbij!