Skip to main content

Nieuws

Tech Talent Workshops

Er wordt vaak gezegd dat we onze kinderen en jongeren opleiden voor banen die nog niet bestaan. Dat is een hele aannemelijke uitspraak, als we kijken naar de enorme snelheid waarmee techniek en technologie zich ontwikkelen. Twintig jaar geleden konden we bellen en sms’en met onze mobiele telefoons; nu dragen we een heel kantoor en mediacentrum mee in onze broekzak. Daarom is het ook zo belangrijk dat we kinderen al op jonge leeftijd onderwijzen in vermogens die ook over twintig jaar nog relevant zijn. Wat een mazzel dat kinderen van deze tijd daar helemaal klaar voor zijn!

Overal om ons heen lopen digital natives, mensen die opgegroeid zijn in het digitale tijdperk. Kinderen en jongeren maken een enorm onderdeel uit van die digital natives. Zij zien technologie als iets vanzelfsprekends en uit onderzoek is zelfs gebleken dat hun hersenen zelfs anders werken dan die van digital immigrants. Ze denken en reflecteren anders en verwerken informatie op een andere manier, omdat informatie niet meer op dezelfde manier gebruikt wordt als vijftig jaar geleden. Is het nodig om Franse woordjes te stampen of is het net zo interessant om software te ontwikkelen die de Franse taal in real time kan vertalen? Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren werken aan de vermogens die in de toekomst belangrijk zijn, werken een heleboel partijen aan vernieuwende en interessante onderwijsmogelijkheden. Ook FabLab Hardenberg probeert een steentje bij te dragen.

Met onze Tech Talent Workshops laten we kinderen niet alleen kennismaken met technologie die ze misschien nog niet kennen, maar proberen we kinderen ook vooral te laten ontdekken waar hun natuurlijke interesse en talent ligt. Bovendien wordt er tijdens de workshops gewerkt aan allerhande 21e-eeuwse vaardigheden, van samenwerken en zelfregulering tot computational thinking en communiceren. Zo beantwoorden we vragen van deelnemers soms niet, maar begeleiden we hen bij het zoeken van een antwoord. Ook hechten we veel waarde aan peer-to-peer contact; je kunt soms veel meer leren van een klasgenoot dan van een docent en het helpen van een leeftijdsgenoot is een uitstekende manier om je eigen kennis en vermogens te testen. De Tech Talent Workshops bieden een veilige omgeving om talenten te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe technologie. Ook in 2021 staan er weer Tech Talent Workshops op het programma, voor zowel kinderen als jongeren. Kijk voor het actuele aanbod van FabLab Hardenberg in onze agenda.

  • Laatste update op .